Χαρουπομελοπρονοείν

Μία σκέψη… μία ιδέα, μπόλικη όρεξη και θέληση… ίσως και λίγη φαντασία και τελικά το χαρουπόμελο έγινε πραγματικότητα!!!
Το ταξίδι ξεκίνησε στις αρχές της σχολικής χρονιάς, όταν έγιναν οι απαραίτητες γνωριμίες, επαφές, οι τυπικές συστάσεις, ανάμεσα στους μαθητές μου και μένα.
Σταθερή αξία… η αναφορά για την καταγωγή μου - Ακανθού και Λευκόνοικο - με μπόλικη «υπερπαραγωγή»: Οι γειτονιές, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, τα χρυσόμηλα του Λευκονοίκου, αλλά και ο Χρυσοσώτηρας, οι ελιές, το Θκιατρυπητό, τα Στυλλάρκα, ο Μαύρος χρυσός της Κύπρου και οι μεγάλες ποσότητες παραγωγής χαρουπιών πριν την εισβολή του ΄74, και τα προϊόντα που παράγονταν από τα χαρούπια, της Ακανθούς.
Ακολούθησε, η απορία από τους μαθητές: «σήμερα υπάρχει κάτι παρόμοιο;» Αφού έγινε η κατάλληλη ενημέρωση για μερικά χωριά στην ελεύθερη Κύπρο, έπεσε η Ιδέα… «δεν μαζεύουμε αυτά που έχουμε στο σχολείο και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάτι;» Αν τα καταφέρουμε, Θα είναι ένας τρόπος να μαζεύουμε λεφτά για την Πρόνοια του σχολείου μας.
[το Brand name μας, Χαρουπομελοπρονοείν] (αναλύθηκαν και οι κατάλληλες αναφορές για την απαρεμφατοποίηση της λέξης…)
Αφού, λοιπόν, είχα να κάνω με μαθητές από τον κλάδο των ξενοδοχειακών, η προσπάθειά μας, θα ήταν ακόμα πιο εύκολη: Πήραμε την απαραίτητη άδεια από τον Διευθυντή κον Αντώνη Θεοδώρου (δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 2-3 δευτερόλεπτα και μάλιστα με εντολή να αρχίσουμε άμεσα, για να δοθούν ως δώρα σε Υπουργείο, Erasmus κ.α.) και σε συνεργασία με τον κλάδο των ξενοδοχειακών και ειδικότερα με τον συνάδελφο Chef Νικόλα Κωνσταντίνου, τον οποίο υπερευχαριστώ, άρχισε η διαδικασία υλοποίησης της ιδέας.
Αρχικά το «Βάκλισμα» (μάζεμα με μακριές βέργες, καλάμια), έπειτα το κουπάνισμα (τεμαχισμός σε μικρά κομμάτια), ακολούθως το φούσκωμα σε νερό και τέλος το «κατάστημα» (ψήσιμο για να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το μέλι).
Στη δράση αυτή, εκτός από τους μαθητές του κλάδου των Ξενοδοχειακών, οι οποίοι μάζεψαν και παρασκεύασαν το προϊόν, συμμετείχαν τα παιδιά της Ειδικής Μονάδας που συσκεύασαν και εμφιάλωσαν το χαρουπόμελο, ο κλάδος των Γραφικών Τεχνών για τον σχεδιασμό των ετικετών για τα μπουκαλάκια, με τη μαθήτρια του ΘΕΓ3 Αναστασίου Ειρήνη, ο κλάδος των Ψηφιακών για να σχεδιαστεί η ιστοσελίδα – παρουσίαση και η παραπομπή με QR Code στην ιστοσελίδα του σχολείου, o κλάδος της Διακοσμητικής που έβαλε την τελευταία πινελιά δένοντας ένα κορδόνι με ένα χαρούπι σε κάθε συσκευασία – μπουκαλάκι και κρέμασαν τον QR Code.
Κατά την ημερομηνία δημοσίευσης - ανάρτησης της δράσης μας, έχουν πουληθεί πέραν των 100 μπουκαλιών από το χαρουπόμελο της Σχολής μας!!! Και συνεχίζουμε…
Όταν υπάρχουν καλαίσθητες ιδέες, θέληση και καλή συνεργασία τότε μπορούν να γίνουν ωφέλημα πράγματα για όλους, ειδικότερα για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που διψούν να γνωρίσουν την παράδοση του τόπου τους, συνδυάζοντας ταυτόχρονα και τα εργαλεία που τους προσφέρει ο κλάδος - τομέας τους.
Εγκάρδιες ευχαριστίες λοιπόν σε όλους, όσοι βοήθησαν και καθημερινά βοηθούν ώστε να ενισχύονται η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια μεταξύ μαθητών και καθηγητών αλλά και το ταμείο της Πρόνοιας του Σχολείου μας!
Καλή απόλαυση!
Αντώνης Χατζηπαυλής, Φιλόλογος

Χαρουπιά

Η χαρουπιά (επιστ. Κερωνία ή Κερατέα η έλλοβος), λατ. Ceratonia siliqua είναι δέντρο αείφυλλο και ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών. Το είδος Ceratonia siliqua θεωρείτο ότι ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του γένους, αλλά δεν ευσταθεί μετά την περιγραφή άλλων ειδών.

Περιγραφή

Η χαρουπιά είναι δέντρο μακρόβιο, πολύγαμο, μόνοικο ή δίοικο, ιθαγενές της Μεσογείου. Έχει φλοιό καστανόφαιο, λεπτό, κόμη πυκνή, συνήθως σφαιρική, φύλλα πτερωτά με 4 – 10 φυλλάρια ακέραια, δερματώδη, βαθυπράσινα και γυαλιστερά από πάνω, ωχροπράσινα από κάτω.

Χαρουπιά Δέντρο

Καλλιέργεια

Η χαρουπιά καλλιεργείται σε ήπια κλίματα και μπορεί να αποδώσει καρπούς σε 6-8 χρόνια. Οι θερινές αρδεύσεις βελτιώνουν την παραγωγή.

Παραγωγή

Η παγκόσμια παραγωγή χαρουπιών το 2012, σύμφωνα με την FAO:

Χρήσεις

Θεραπευτικές Δράσεις και Χρήσεις

Συνταγή για Γνήσιο Χαρουπόμελο

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Φουσκώστε το σπασμένο χαρούπι σε νερό για 12 ώρες.
  2. Σουρώστε το νερό και βράστε μέχρι να ελαττωθεί στο 1/3.
  3. Ανακατέψτε και αφαιρέστε τον αφρό.
  4. Αφήστε να κρυώσει και εμφιαλώστε το σε αεροστεγές δοχείο.

Πηγή: Βότανα Θεραπεία


Μάζεμα



Σπάσιμο


Προετοιμασία



Τελικό Προϊόν




Δημιουργία Ιστοσελίδας


Στα πλαίσια της δράσης «Χαρουπόμελο», οι μαθητές του 2ου έτους της Ψηφιακής Τεχνολογίας (ΘΗΨ2) στο μάθημα «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοσελίδων» εργάστηκαν σε ζευγάρια με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, προτείνοντας ιστοσελίδες που θα παρουσίαζαν τη συγκεκριμένη δράση. Μέσα από ένα πνεύμα συνεργασίας, κατάφεραν στον περιορισμένο χρόνο που είχαν να δημιουργήσουν αξιόλογες προτάσεις. Στη συνέχεια, οι εργασίες τους παραδόθηκαν στον κ. Χατζηπαυλή, φιλόλογο της ΤΕΣΕΚ και υπεύθυνο της δράσης, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό τους, επέλεξε εκείνη που τελικά δημοσιεύθηκε.



Ιωνά Κυπριανός & Βασιλειάδης Αντώνης