instagram.jpg

Τολμάμε και Μιλάμε για τον Καρκίνο

Τολμάμε και Μιλάμε για τον Καρκίνο

11 Μαΐου 2022 – Εκδήλωση «ΤΟΛΜΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ…με λόγια, χρώματα και νότες»

image1.jpgΣτις 11 Μαΐου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής μας, εκατοντάδες άνθρωποι, εκπρόσωποι Υπουργείων, βουλευτές, αξιωματούχοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, μέσα από το πιο ζεστό παρατεταμένο τους χειροκρότημα, ομολόγησαν πως λίγα παιδιά και λίγοι δάσκαλοι, κατάφεραν να τους συγκινήσουν για ένα θέμα που αν το κοιτάξει κανείς πολύπλευρα, καμία γωνία του δεν είναι ορθή.

image2.jpgΣκοπός της εκδήλωσης ήταν η απομυθοποίηση του καρκίνου, μέσα από μια προσπάθεια επανάστασης για αλλαγή παγιωμένων στείρων και εν πολλοίς ζημιογόνων αντιλήψεων, παρουσιάζοντας νέες ιδέες, νέες, διαφορετικές προσεγγίσεις και κυρίως νέα, αλλιώτικα βιώματα απέναντι στο μεγάλο θέμα του καρκίνου.

image3.jpgΤο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου.  Η ογκολόγος Δρ. Γιόλα Μάρκου, στην ομιλία της, με χαμόγελο, δυναμισμό και ειλικρίνεια, έδωσε ένα νέο αέρα και στίγμα για το πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της πρόληψης την οποία μπορεί να ενσωματώσει ο καθένας μας στη ζωή του ξεκινώντας από τη νεαρή και παιδική ακόμη ηλικία.

Στη συνέχεια,  η καθηγήτρια Μηχανικής Υπολογιστών της Σχολής μας κ. Αγγελική Τσιρογιάννη, στην ομιλία της, καθήλωσε το ακροατήριο με την αμεσότητα και τη δύναμη του λόγου της, ο οποίος ήταν επενδυμένος περίτεχνα με το προσωπικό της βίωμα και τη δική της «φωτεινή» στάση ζωής απέναντι στον καρκίνο.

image4.jpgimage5.jpgimage6.jpgΚαταθέσεις ψυχής ακολούθησαν και από τους μαθητές μας, οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα με τα οποία συμμετείχαν στον 3ο Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου με τίτλο «Ο καρκίνος μέσα από τα μάτια μου». Τα παιδιά της Σχολής μας, τόλμησαν να μιλήσουν, να καλλιτεχνήσουν, να τραγουδήσουν, να εξωτερικεύσουν τι αισθάνονται και ποιες σκέψεις έχουν για το θέμα του καρκίνου. Τόλμησαν να μοιραστούν τα βιώματά τους και να καθηλώσουν το κοινό μέσα από δικές τους προσωπικές ιστορίες, μέσα από δικά τους image7.jpgέργα τέχνης και δικά τους τραγούδια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό αφιέρωμα από μαθητές και καθηγητές μας, προς όλους τους αγγέλους που παλεύουν ή πάλεψαν με το θεριό που λέγεται καρκίνος, όπου και αν βρίσκονται.

image8.jpgΣτο τέλος της εκδήλωσης, ο Διευθυντής της Σχολής μας, κ. Αντώνης Θεοδώρου, μοίρασε λίγα λουλούδια στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ευχαρίστησε την ογκολόγο Δρ. Γιόλα Μάρκου, για τη συνεισφορά της στην εκδήλωση, όπως και τους ευγενικούς χορηγούς στους οποίους δόθηκαν πίνακες ζωγραφικής των μαθητών/τριών της Σχολής μας.

image9.jpgΤην παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβαν οι καθηγήτριες της Σχολής μας, κ. Αγγελική Τσιρογιάννη, Μηχανικής Η/Υ και κ. Έλενα Ιακώβου, Μαθηματικός, οι οποίες πέτυχαν μέσα από την ιδιαίτερη σκηνική παρουσίαση των έργων των μαθητών/τριών μας, να συγκινήσουν το ακροατήριο και να μεταδώσουν το μήνυμα πως τα παιδιά μπορούν να γίνουν ηγήτορες σε δύσκολους καιρούς και να χαράξουν πορείες και πως μέσα από τέτοιου είδους δράσεις μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θέμα του καρκίνου.

image10.jpgimage11.jpgΤη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης, ανέλαβε  η κ. Αιμιλία Στάμου, καθηγήτρια Μηχανικής Η/Υ, την τεχνική επιμέλεια οι καθηγητές Μηχανικής Η/Υ κ. Γιώργος Μιλτιάδους και κ. Ανδρέας Ανδρέου, την καλλιτεχνική επιμέλεια η κ. Γιώτα Γρηγορίου και η κ. Χάρις Χριστοδούλου των Γραφικών Τεχνών, και  τη μουσική επιμέλεια η κ. Λευκή Στυλιανού, Μουσικός.

image12.jpgimage13.jpgΚατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διατέθηκαν προς το κοινό, με μεγάλη ανταπόκριση, κουπόνια για εισφορές προς άπορους καρκινοπαθείς και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό για τη πρόληψη του καρκίνου.

 

Οι μαθητές και καθηγητές της Σχολής μας, έδειξαν σε όλους μας, ότι αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε κάτι στο θέμα καρκίνος, θα πρέπει ν’ αλλάξουμε συθέμελα και το μυαλό και την καρδιά μας. Μας έδειξαν ότι τον καρκίνο, ακόμα κι αν τον φοβόμαστε, τον κοιτάζουμε κατάματα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης κάνοντας κλικ εδώ